Epilepsie

Epilepsie

Uit de combinatie Jurij & Luna heeft Mac sinds januari 2020 last van epilepsie.
De eigenaren van Mac hebben in overleg met de dierenarts gekozen om Mac op medicatie te zetten. Helaas is het niet gelukt hierin een juiste balans te vinden en is er daarom voor gekozen om Mac te laten gaan op 29-11-2021.

Uit de combinatie Ragnar & Girah heeft Nuttah een aantal aanvallen gehad (juni 2020)
Ook de eigenaresse van Nuttah heeft besloten om Nuttah op medicatie te zetten.

We hopen dat de medicatie goed zal aanslaan bij Nuttah en dat hij minder tot geen aanvallen meer hoef te ondergaan.

Er zijn 2 soorten epilepsie: primaire epilepsie (erfelijke variant) en secundaire epilepsie (de oorzaak ligt dan in andere, onderliggende factoren zoals bijv een ziekte of een trauma).
We kunnen op dit moment helaas niet vaststellen om welke vorm het gaat. Voor slechts een aantal hondenrassen bestaat er een test om te kijken om welke vorm het zou gaan, helaas is deze test er niet voor de Saarloos.

Verder komt er bij kijken dat het ook onduidelijk is hoe epilepsie vererft. Primaire epilepsie is erfelijk, echter heel veel genen spelen hierbij een rol.
Het is dus niet zo dat je een normale berekening kan maken van hoeveel pups er epilepsie krijgen bij het gebruiken van deze combinatie’s. Het zit veel ingewikkelder in elkaar en soms gaat het goed en soms niet.

Geadviseerd wordt door de neurologen, die wij tot nu toe hebben gesproken, om niet meer met deze combinatie’s van ouderhonden te fokken. Dit is echter sowieso al niet gebruikelijk binnen ons ras. Verder mag Nuttah niet ingezet worden in de fok.

Translate »