Gezondheid SWH

Gezondheid SWH

HEUPDYSPLASIE

Heupdysplasie (HD) is een ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten. Het kan erfelijk zijn, maar omgevingsfactoren spelen ook een rol bij de ontwikkeling. Een hond kan veel last hebben van HD, maar dat hoeft niet. Aan de buitenkant kun je niet zien of een hond HD heeft, dus als je hond goed kan lopen, hoeft dat nog niet te zeggen dat zijn heupen perfect zijn. Om echt te kunnen zien of je hond HD heeft, zijn (digitale) röntgenfoto’s van zijn heupen nodig.

Bron en meer informatie: Raad van Beheer

Degeneratieve myelopathie

Ziekte waarbij zenuwweefsel in het ruggenmerg wordt aangetast.

Een aandoening die voorkomt bij oudere honden. Zenuwen in het achterste gedeelte van het ruggenmerg gaan langzaam minder goed werken waardoor de hond eerst zwakker wordt in de achterpoten, maar uiteindelijk helemaal aan de achterpoten verlamd raakt. Daarnaast wordt de hond incontinent en kan zijn ontlasting niet meer ophouden doordat ook de zenuwen naar de blaas en het laatste deel van de darmen niet meer werken.

Bron en meer informatie: LICG

Hypofysaire dwerggroei

Dwerggroei door tekort aan hersenhormonen.

Een slecht ontwikkelde hypofyse, het hersenaanhangsel dat verschillende hormonen aanmaakt. Daardoor is er een tekort aan onder andere groeihormoon wat leidt tot een proportionele dwerggroei: de hond blijft veel kleiner dan zijn nestgenoten. Door dit tekort ontstaan ook andere ontwikkelingsproblemen, zoals slecht ontwikkelde nieren. Ook is er te weinig schildklier stimulerend hormoon, waardoor het dier een slechte, plukkerige en snel uitvallende vacht heeft, en is er een tekort aan geslachtshormonen. Veel aangedane pups sterven al in de baarmoeder of kort na de geboorte, de pups die overleven worden meestal maar enkele jaren oud.

Bron en meer informatie: LICG

Distichiasis en ectopische cilie

Distichiasis en ectopische cilien worden gedefinieerd als één of enkele haren, een rij of meerdere rijen haren op/vanuit de vrije ooglidrand, waarbij wordt aangenomen dat ze dezelfde erfelijke basis hebben. De wijze van overerven is nog niet geheel opgehelderd. Indien dergelijke haren aanwezig zijn bij een dier wordt het desbetreffende vakje (distichiasis/ectopisch cilie) op de ECVO-verklaring aangevinkt. Indien de haren hard, stug en naar het hoornvlies zijn gericht, zullen zij het hoornvlies irriteren of zelfs beschadigen. De ernst wordt eventueel aangegeven door het vakje gering, middelmatig of ernstig aan te vinken.

Bron en meer informatie: Raad van Beheer

PRA

Afbraak van het netvlies in het oog.

Degeneratie (afbraak) van het netvlies (retina). Het netvlies bevat staafjes en kegeltjes die het gezichtsvermogen bepalen. In het geval van progressieve retina atrofie worden eerst de staafjes aangetast, wat als gevolg heeft dat de hond slechter ziet in schemerlicht. In een later stadium worden ook de kegeltjes aangetast waardoor uiteindelijk volledige blindheid ontstaat.

Bron en meer informatie: LICG

ECVO-oogonderzoek

ECVO staat voor European College of Veterinary Ophthalmologists, oftewel Europees college voor veterinaire (diergeneeskundige) ophtalmologie (oogheelkunde). Wat  dierenartsen die deel uitmaken van het (Nederlandse) ECVO-panel doen, wordt door deze uitleg direct al grotendeels duidelijk: ze onderzoeken dieren op oogziekten. Een groot aantal rasverenigingen stelt een officieel oogonderzoek verplicht als er met dieren gefokt gaat worden. Honden die een ECVO-oogonderzoek ondergaan, worden getest op meerdere erfelijke oogziektes. De uitslag van dit onderzoek is slechts een jaar geldig. Fokdieren moeten daarom jaarlijks getest worden, behalve als het gaat om een oogziekte die aangeboren is of een afwijkingen waaraan dieren geopereerd kunnen worden. Als deze eenmaal zijn vastgesteld, dan blijven ze hier altijd aan ‘lijden’.

Enkele voorbeelden van erfelijke oogziektes zijn:

  • Cataract (staar): Er zijn verschillende vormen van staar en sommige daarvan zijn erfelijk. Bij staar vertroebelt de ooglens waardoor de hond slechter gaat zien.
  • Entropion en ectropion: Hierbij krullen de oogleden respectievelijk naar binnen en naar buiten.
  • Progressieve retina atrofie (PRA): Dit is een ziekte waarbij het netvlies zijn functie verliest en die ervoor zorgt dat honden op den duur blind worden.
  • Erfelijke lensluxatie: Dit is een pijnlijke aandoening waarbij de lens loslaat.

Bron en meer informatie: Raad van Beheer

CCL – Canine Ceroid Lipofuscinose

Canine ceroïde lipofuscinose werd 20 jaar geleden al beschreven, maar is bij veel dierenartsen en eigenaren
onbekend. Het is een ernstige, neurologische aandoening, die monogeen autosomaal recessief vererft, waarbij de
stof ceroïde lipofuscinose zich ophoopt in zenuwcellen, netvliescellen van het oog en hersencellen, waardoor
deze worden aangetast en verslechteren.
[Bron: Tierhochschule Hannover]

In de menselijke geneeskunde wordt het vaak NCL – Neuronal Ceroid Lipofuscinose genoemd. [Beschrijving]

Al jaren bestaat het vermoeden dat deze genetische afwijking bij de Saarlooswolfhond voorkomt, maar nu is de eerste
Saarlooswolfhond met CCL symptomen officieel onderzocht en de CCL diagnose bevestigd door een MRI-scan.
Meer soortgelijke gevallen zullen worden onderzocht net zoals de hond die aan de ziekte lijdt post mortem zal worden
bestudeerd.

Op dit moment is er een onderzoek voor de Saarlooswolfhond naar PRA, Cataract, Retina dysplasie, CCL en Epilepsie
aan de gang ism. de Universiteit van Bern, Zwitserland. Meer informatie vind je hier.


Leeftijd bij ontdekking: van 6 maanden tot 4,5 jaar
Leeftijd bij euthanasie: varieert

Meer CCL symptomen bij andere hondenrassen

  • toegenomen nervositeit
  • samentrekken van gezicht en oren
  • periode met voortdurende trillingen
  • agressie, vaak tov. de eigenaar
  • telgang ipv. normaal draven/lopen
  • kruisen van de ledematen
  • beven
  • misselijkheid en overgeven
  • teven die aan de ziekte lijnen kunnen kannibalistische trekken vertonen tov. hun pups
  • neiging tot autoagressief
  • extreem knagen aan de poten

    De bovengenoemde symptomen kunnen voorkomen bij de Saarlooswolfhond, maar werden dusver nog niet
    waargenomen.

Bron en meer informatie: DVSWH

Helaas komen er in het ras vervelende ziektes voor zoals hier boven genoemd. Wij testen onze honden in de eerste 8 weken via MyDogDNA of Embark op Degeneratieve myelopathie en indien nodig op Hypofysaire dwerggroei via lab. Onze eigen honden en ook de honden waarmee wij een combinatie maken voor de fok worden geröntgend op HD en krijgen jaarlijks het ECVO-oogonderzoek.

Translate »