SWH

SWH

Saarlooswolfhond

Land van oorsprong: Nederland

Ras

De Saarlooswolfhond is een sterk en evenwichting gebouwde, vrij grote stokharige hond. Zijn uiterlijk (bouw, uitstraling, gangwerk en vacht) verwijzen sterk naar de wolf en ook in zijn gedrag zie je veel kenmerken van de wolf. Hij heeft lange ledematen zonder evenwel hoogbenig te ogen. Er zijn drie kleurslagen: wolfsgrauw (met een zwarte neus), bosbruin (met een bruine neus) en wit. De witte kleurvariant komt bijna niet voor. Zijn efficiënte en harmonieuze bouw toont zich het mooist in zijn lichtvoetige, energiezuinige en moeiteloze gangwerk. De schofthoogte voor teven bedraagt 60 tot 70 cm en voor reuen 65 tot 75 cm. De gewichten variëren van ongeveer 28 kg voor teven tot 38 kg voor reuen. Een zorgvuldig gefokte Saarlooswolfhond is een zeer gezonde hond die een leeftijd tot 15 jaar kan bereiken.

Karakter

De Saarlooswolfhond is een levendige hond die barst van de energie. Hij is trots en onafhankelijk en gehoorzaamt alleen uit eigen vrije wil. Hij is niet onderdanig maar wel erg toegewijd en aanhankelijk aan zijn mensen en zeer betrouwbaar. Naar vreemden toe en in hem onbekende situaties kan hij zich gereserveerd en afwachtend opstellen. Deze wolfachtige terughoudendheid is typisch voor het ras. Alles wat hij niet vertrouwt, mijdt hij. Gedwongen contact met vreemden ervaart de hond al snel als onprettig; hij maakt contact op zijn eigen voorwaarden. Zijn nood aan socialisatie, de terughoudendheid en het onafhankelijke, eigenwijze karakter vragen om een consequente opvoeding die toch ruimte laat voor het ontwikkelen van zijn eigen unieke persoonlijkheid. De Saarlooswolfhond is vrij laat volwassen. Voor wie zijn eigenzinnige trotse en onafhankelijke karakter kan waarderen, is hij een fantastische trouwe vriend en duidelijk aanwezige huisgenoot. Houd er wel rekening mee dat de Saarlooswolfhond geen hond voor beginners is. Als je weinig van honden- of wolvengedrag weet, begin dan niet aan dit ras.

Verzorging

De verzorging van de Saarlooswolfhond is tamelijk eenvoudig. Hij heeft als actieve hond behoefte aan de nodige beweging, zodat hij in een goede conditie blijft. Hij past zijn bewegingsbehoefte weliswaar makkelijk aan de levenswijze van zijn gezin aan, maar zorg er wel voor dat vooral jonge honden hun energie buiten kwijt kunnen. Hij doet het goed op een matige hoeveelheid kwaliteitsvoer. Zijn dubbele vacht moet je natuurlijk de nodige aandacht geven tijdens de ruiperiodes. Een degelijke stofzuiger is dan, naast de extra borstelbeurten, een must. Buiten deze ruiperiodes volstaat een regelmatige borstelbeurt. Knip zijn nagels regelmatig.

FCI informatie groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Bron informatie Raad van Beheer

Translate »